7 Kasım 2010 Pazar

En Son Fotoğraf Teknolojilerine Dair Haberler




Pentax ile 40 Megapiksellik Çözünürlüğe Kadar Fotoğraf  Artık Mümkün ! ...

Pentax, 645 Digital adlı yeni dijital kamera modelini tanıttı. Mayıs ayında piyasaya sürülmesi beklenen 645D 40 megapiksellik çözünürlüğe kadar fotoğraf çekebiliyor. Neyse ki, Hasselblad tarafından üretilen makineler için olduğu gibi bu makineye bir servet ödemek zorunda kalmayacaksınız.

44mm x 33mm sensöre, 3 inç’lik LCD panele ve oldukça dayanıklı bir kasaya sahip olan bu canavar şimdiye kadar sadece profesyonel makineler tarafından sunulan 40 megapiksel seviyesinde çözünürlük desteğini vaat ediyor. SD/SDHC kart yuvası sayesinde dilediğiniz kadar yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekmeniz mümkün. 11 noktalı AF sensörü, toz giderme sistemi, 66 parçalı çoklu desenli ölçümleme sistemi ve 800 fotoğraf çekecek kadar makineyi idare eden batarya 645D ile gelenler arasında. HDR modu, dinamik aralık genişleme ve HDMI çıkışı gibi güzelliklere de sahip olan bu makinenin Japonya satış fiyatı yaklaşık 15 bin TL’ye  denk geliyor. Bu arada isteyenler için 55mm F2.8 lens de yaklaşık 1.700 TL’ye  sunuluyor.




Fuji Film 3D Baskı Teknolojisi

Eğer 3D destekli bir fotoğraf makinesi geliştirdiyseniz, çekilen üç boyutlu fotoğrafların basılabilmesi için uygun bir yazıcı da geliştirmeniz gerekecektir. Fujifilm bu gerçeği görmüş olmalı ki, 3D Print System adını verdiği baskı tekniğini tanıttı.

3D Print System sayesinde üç boyutlu fotoğraflar boya süblimleştirme (dye-sublimation) teknolojisi kullanılarak doğrudan merceksel kağıdın tabanına basılıyor. Ne yazık ki, fotoğraflar sadece 4 x 6 inç ile 6 x 9 inç arasında değişen dört farklı boyutta basılabiliyor. Ancak zaman geçtikçe yapılacak yazılım güncellemeleriyle daha büyük boyutlu kağıtlar da desteklenebilir hale gelecektir. Fiyatı henüz belli olmayan bu üç boyutlu yazıcı Nisan ayında ABD’de satışa çıkacak.




Görünmez Flash İstiyoruz Diyenlere Müjde ! ...


New York Üniversitesi’nde görevli Dilip Krishnan ve Rob Fergus’un geliştirdikleri karanlık ya da görünmez flaş teknolojisi standart flaşın yerini alabilir. Görünmez flaşta görülebilir ışığın yerine kızılötesi (IR) ve ultraviyole (UV) ışık kullanılıyor.

Flaşın yapımı sırasında standart flaş ampülü modifiye ediliyor. Bu sayede flaş geniş bir frekans bandında ışık yayar hale geliyor. Bu ışıktan görülebilir ışık bandı filtreyle alınıyor. Bunun yanında IR ve UV ışınları tespit eden silikon görüntü sensörü de yerinden çıkarılıyor. Bu flaşla çekilen görüntüler biraz keskin ve doğru renk ayarlarına sahip değil, sanki gece görüş kamerasıyla çekilmiş gibi duruyor. Görüntünün renklerini düzeltmek amacıyla, fotoğraf makinesi flaşı kullanmadan bir fotoğraf daha çekiyor. Çekilen bu ikinci fotoğraf pek parlak değil, ancak tümüyle doğru renklere sahip. Yazılım yardımıyla bu iki fotoğraf birleştirilerek altta gördüğünüz örnekteki fotoğraf elde ediliyor. Yöntemin uygulanması sırasında ufak tefek problemlerle karşılaşılıyor. Örneğin, UV ışınlarını emen nesneler fotoğrafta görünmüyor, örneğin deri üzerindeki çiller… Krishnan ve Fergus geliştirdikleri teknolojiyi  Siggraph konferansında tanıttı.






1 yorum: