2 Aralık 2011 Cuma

Izmir 4. EgeArt Sanat Günleri



4. EgeArt Sanat Günleri, Kaliteyi İzmirli sanatseverle buluşturuyor

Ege Üniversitesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ne sayılı günler kaldı. “Sanatta kalite” anlayışı ile bu yıl 9-25 Aralık tarihleri arasında İzmir’in 19 farklı noktasında düzenlenecek olan etkinliklerle İzmir’in sanat yaşamını renklendirecek olan 4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında kente 500’ün üzerinde yerli ve yabancı sanatçı gelecek. İzmir’in EXPO 2020 adaylığına destek olmayı amaçlayan Ege Üniversitesi, düzenlediği EgeArt sanat günleri ile bir yandan İzmirlileri görsel sanatların en güzel örnekleri ve sanatçıları ile buluşturmayı hedeflerken diğer yandan da İzmir’in uluslararası arenadaki tanınırlığının artırılmasını hedefliyor.

İlk kez düzenlendiği 2005 yılından bu yana Türkiye’nin ve İzmir’in en önemli sanat etkinliklerinden birisi olan EgeArt Sanat Günleri’ni geleneksel bir hale getirmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Ege Üniversitesi, bu yıl da birbirinden farklı, kaliteli ve alanında tanınmış sanatçıları ve eserlerini İzmirlilerle buluşturmak için hazırlıklarını tamamladı. 4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, geçtiğimiz yıllardan farklı olarak kentin 19 farklı noktasında düzenlenecek paralel etkinliklerle çok sayıda sanatsevere ulaşmayı hedefliyor.

25 ülkeden sanatçı

4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ne resim, baskıresim, heykel, seramik, cam, fotoğraf, videoart, kağıt ve tekstil sanatı ile güncel sanat dallarından Türkiye’nin yanı sıra 25 ülkeden 502 sanatçı katılıyor. Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çin, Danimarka, Fransa, Finlandiya, Hindistan, Hollanda, İngiltere, Japonya, Kanada, Kore, Latvia Riga, Macaristan, Polonya ve Yunanistan’dan sanatçıların yer alacağı EgeArt’ta toplam 2465 eser, İzmir’in farklı noktalarında bulunan kültür merkezlerinde ve sanat galerilerinde sergilenecek. Heykel, resim, seramik, fotoğraf, kartpostal, baskıresim alanında 22 serginin düzenleneceği Sanat Günleri kapsamında yer alan sahne performansları ve film gösterimleri de hem renkli hem de ayırt edici etkinlikler olarak yer alacak.

Ustalara vefa

EgeArt Sanat Günleri’nde, Türk resim sanatına yaptığı katkılar nedeniyle Prof. Dr. Turan Erol’a ve Türkiye’nin çağdaş sanat yaşamına sağladığı kurumsal katkılar nedeniyle Doğançay Müzesi’ne Onur Ödülü verilecek. Öte yandan “Şair-ressam; İlhan Berk”, “Resim alanında gördüğünü değil, düşündüğünü resmeden sanatçı, Ferruh Başağa”, “Modern seramiğin divası; Füreyya Koral” ve “Bir matematik dehası heykeltıraş; İlhan Koman”, “Usta’ya Saygı” başlıklı sunumlar ve eserleri aracılığıyla anılacak. Bu kapsamda İlhan Berk’in bazı özel eşyaları da AKM’de sergilenecek.


4. EgeArt’ın ilkleri

9 Aralık günü saat 10.30’da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve İzmir protokolünün katılımı ile açılışı yapılacak olan 4. EgeArt Sanat Günleri pek çok ilke de imza atıyor. Sanat Günleri’ne konuk sanatçı-yazar olarak katılan Prof. Dr. Doğan Kuban’la birlikte UNESCO’da sergilenen “Divriği Ulu Cami Kuzey Taç Kapısı” sergisi ilk kez İzmirli sanatseverlerle buluşacak. Ayrıca Ankara Devlet Resim Heykel Müzesi’nden seçilen özel bir koleksiyon sergilenmek üzere ilk kez İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi’ne geliyor. Öte yandan İzmir Arkeoloji Müzesi, ilk kez çağdaş eserlerin yer aldığı bir sergiye ev sahipliği yapacak. Bunların yanı sıra 4. EgeArt Sanat Günleri, Basmane’de bulunan eski bir Rum kilisesi olan Ayavukla Kilisesi’ni de düzenlenecek bir konserle İzmir’in sanat yaşamına kazandıracak. İzmir Büyükşehir, Balçova, Bayraklı, Konak, Karşıyaka ve Bornova Belediyesi gibi metropol ilçe belediyelerinin de ilk kez destek verdiği 4. EgeArt Sanat Günleri kapsamında düzenlenecek olan çok sayıda ücretsiz film gösterimleri ve Kısa Film Yarışması da önemli ilkler arasında yer alıyor.   

Kampüste heykel çalıştayları

Ayrıca 4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri kapsamında, Ege Üniversitesi Kampüsü içinde; AB Bakanlığı’nın desteği ile dünyaca ünlü heykeltıraş Danimarkalı sanatçı Nina HOLE ve Ann Charlotte tarafından Türkiye’de ilk kez uygulanacak bir teknik ile seramik heykel çalıştayı yapılacak. 8 Aralık günü saat 19.30’da Nina Hole tarafından yapılan “Yanan  Heykel” açılışına ise AB Bakanı Egemen Bağış, bu yıl AB Bakanlığı’nın işbirliği içerisinde olduğu ülkenin Danimarka olması nedeniyle 30 yabancı gazeteci ile katılacak. Öte yandan EgeArt Sanat Günleri’ne Finlandiya’dan katılan Türk sanatçı Hasan Fuat SARI tarafından mermer heykel çalıştayı, Almanya’dan katılacak Ulrich BARNİKEL tarafından ise bir metal heykel çalıştayı yapılacak. Nina Hole tarafıdan yapılan heykelle birlikte Ege Üniversitesi Kampüsü bu çalıştayların sonucunda 3 yeni heykele kavuşmuş olacak. Çalıştaylarla genç sanatçılarla deneyimli sanatçılar arasındaki usta-çırak ilişkisinin geliştirilmesi ve sanatseverlerin sanatsal üretiminin aşamalarına tanık olmaları hedefleniyor.

33 üniversiteden akademisyen katılıyor

4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, akademik katılımın da yüksek olduğu bir organizasyon olacak. 33 üniversitenin güzel sanatlar fakülteleri, eğitim fakülteleri ve yüksekokullarından akademisyenler etkinliklerde bir araya gelerek sanatı bilimsel bir platformda tartışma olanağı yakalayacaklar.

Genç yeteneklere destek

Ünlü sanatçıları sanatseverlerle buluşturmayı hedefleyen Uluslararası EgeArt Sanat Günleri, genç yeteneklere destek olma amacını da taşıyor. Bu kapsamda ödüllü “Genç Sanat Resim Yarışması” ve “Kısa Film Yarışması” düzenlendi. Resim yarışmasına 100’ün üzerinde başvuru olurken, kısa film yarışmasına 25 film katıldı. Seçici Kurul’un yaptığı değerlendirme sonucunda ödüle layık görülen 3’er sanatçı için EgeArt Sanat Günleri kapsamında birer ödül töreni düzenlenecek.




Tüm etkinlikler ücretsiz

4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri boyunca düzenlenecek 3 panel, 19 sunum söyleşiler, 4 canlı performans, 8 konser, 1 operet, 1 dans gösterisi ve 53 film gösterimi ücretsiz olarak İzmir’in 19 farklı noktasında bulunan kültür merkezi ve sergi salonlarında İzmirlilerin beğenisine sunulacak. 

EgeArt Sanat Günleri, iki hafta boyunca yaşama geçirilecek olan sergiler, konserler, dinletiler, dans gösterileri, sunumlar, imza günleri, paneller, konferanslar ve film gösterimleri ile İzmirli sanatseverlere tam anlamıyla bir sanatsal şölen yaşatacak.

             Etkinliklerin gerçekleştirileceği paralel sergi alanları

-EÜ 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi

“Çin Kaat’ı Sanatından Örnekler (Açılış: 8 Aralık 2011 Saat: 16.30-17.30)
Nedim Sönmez Koleksiyonu’ndan

-EÜ Ege Meslek Yüksekokulu Sanat Galerisi

“Nev-i Şahsına Münhasır” Seramik Sergisi (Açılış: 8 Aralık 2011 Saat: 18.30-19.30)
Toygan Eren

-EÜ Prof. Dr. Yusuf Vardar MÖTBE Kültür Merkezi

“AK Giyilmeyen Giysiler Sergisi” (Açılış: 8 Aralık 2011 Saat: 17.30-16.30)
Devran Mursaloğlu

-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Arkeoloji Müzesi

Seramik Sergisi (Açılış: 8 Aralık 2011 Saat: 14.30-15.30)
“Tarihte Yolculuk” Çömlekten Sanat Objesine
45 Usta Seramik Sanatçısı

-T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir Devlet Resim ve Heykel Müzesi

Karma Sergi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 12.00-12.30)
“Ege’de Sanat Yaşamı”
Bahariye Sanat Galerisi’nden Bir Seçki

-Adnan Franko Sanat Galerisi

“2. Buluşma” Seramik Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 14.30-15.30)
Eczacıbaşı Vitra Seramik Atölyesi

-İzmir Büyükşehir Belediyesi Adnan Saygun Sanat Merkezi

“Göbekli Tepe Rüzgarı” Seramik Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 15.30-16.30)
Erdinç Bakla

“Kurban” Fotoğraf Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 15.30-16.30)
İbrahim Demirel
“İnvalid Polaroid Fotoğraf Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 15.30-16.30)
Mehmet Koştumoğlu

Doğu’dan Batı’dan Fotoğraf Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 15.30-16.30)
Ozan Sağdıç

“Dünya İnsanı” Fotoğraf Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 15.30-16.30)
Yusuf Tuvi

-İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi

Baskı Resim Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat: 15.30-16.30)
“Işık Üniversitesi Baskı Resim Koleksiyonundan Bir Seçki”

-Bornova Belediyesi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi

“Karanlık Kutu” Çalıştay ve Fotoğraf Sergisi Kaya (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat:16.30-17.30)
Jochen Proehl

-Swiss Otel Büyük Efes İzmir
  
Heykel Sergisi -Açılış: 1 Aralık 2011 Saat: 12.00
Abdülkadir Öztürk

-Balçova Belediyesi Kaya Thermal Otel Convention Center Sanat Galerisi

Heykel Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat:16.30-17.30)
Cem Sağbil

-İŞSANAT İzmir Galerisi

“Cam Dünyamız” Karma Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat:18.00-19.00)

-Bayraklı Belediyesi Smyrna Bayraklı Höyüğü Kazı Alanı

Smyrna Bayraklı Höyüğü Gezisi
Konferans - Prof. Dr. Meral Akurgal
12 Aralık 2011-Saat:12.30

-Karşıyaka Belediyesi Hamza Rüstem Fotoğraf Evi

Fotoğraf Sergisi (Açılış: 7 Aralık 2011 Saat: 18.00-19.00)
“Arkeolojinin Gizemli Dünyası”
Ege Üniversitesi Arkeoloji Kazıları

-Konak Belediyesi Güzelyalı Kültür Merkezi

EgeArt Genç Sanat Resim Yarışma Sergisi ve Ödül Töreni (9 Aralık 14.00-15.30)

Film gösterimleri

-Konak Belediyesi Alsancak Kültür Merkezi 

Film gösterimleri

-İzmir Özel Türk Koleji Uşakizade Köşkü

Kartpostal Sergisi (Açılış: 9 Aralık 2011 Saat:18.30-19.30)
“Boğaziçi’nin Gizemi” Reha Keskintepe Koleksiyonu’ndan

-İKSEV İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı

“Yaşama Dair” Lif Sanatı Sergisi ((Açılış: 9 Aralık 2011 Saat:17.30-18.30)
DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyeleri

-Aya Voukla Kilisesi

“Turkuaz Esintiler” Oda Müziği Topluluğu
EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı
12 Aralık 2011-Saat 20.30


4. Uluslararası EgeArt Sanat Günleri’ne destek veren kurum ve kuruluşlar 

-Kültür ve Turizm Bakanlığı
-AB Bakanlığı
-İzmir Valiliği
-İzmir Büyükşehir Belediyesi ş
-Balçova Belediyesi
-Bayraklı Belediyesi
-Bornova Belediyesi
-Karşıyaka Belediyesi
-Konak Belediyesi
-Fransa Konsolosluğu
-Finlandiya Konsolosluğu
-Polonya Konsolosluğu
-İzmir Devlet Opera ve Balesi
-İzmir Devlet Senfoni Orkestrası
-Garanti Bankası
-Türk Hava Yolları
-İzmir Esnaf ve Sanatkârlar Odası
-Yurtiçi Kargo
-Mopak
-Swissôtel Grand Efes İzmir
-Tekmar
-Alimoğlu
-Sony
-Tech-iz
-Feast
-Özgörkey
-TRT
-Hürriyet
-Yeni Asır
-Bizim İzmir



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder