21 Kasım 2010 Pazar

Oscar Adayları Anadolu Turunda: gezicifestival



/_np/4972/12064972.jpgGezici Festival’in yeni keşiflere olanak sağlayan ve Artvin’de yapılacak Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda bu yıl Belçika’dan Peru’ya, Çin’den Fransa’ya toplam 9 film yarışıyor. Yarışmada Türkiye’yi Seren Yüce’nin Çoğunluk ve Tayfun Pirselimoğlu’nun Saç filmleri temsil edecek.

Ankara Sinema Derneği tarafından düzenlenecek olan 16. Gezici Festival, 3–19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara (3–9 Aralık), Artvin (10–16 Aralık) ve Ordu (16-19 Aralık) illerinde konaklayacak.


Gezici Festival’in yeni keşiflere olanak sağlayan ve Artvin’de yapılacak Altın Boğa Uluslararası Film Yarışması’nda bu yıl Almanya, Avusturya, Belçika, Çin, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Lüksemburg, Macaristan, Peru, Türkiye,Yunanistan’dan 2010 yapımı 9 film yarışacak.


OSCAR’DAN ÖNCE GEZİCİ FESTİVALDE


Yarışmalı bölümde yer alan filmlerin beşi Amerikan Akademisi Ödülleri’ne (Oscar) aday adayı olma özelliğini taşıyor. Bunlardan Szabolcs Hajdu’nun Macaristan’ın 2011 Oscar adayı da olan Bibliyotek Pascal’ı (Bibliotheque Pascal, 2010) festivalin en şoke edici filmi... Üç yaşındaki kızını tek başına büyüten Mona Paparu’nun, Batı Avrupa’ya yaptığı aşk, zulüm ve belalarla dolu yolculuğunu anlatan film, kukla gösterilerinden edebiyat uyarlamalarına birçok anlatı tekniğinin arasında geçişler yapan, gerçek ile gerçeküstünün sınırlarında dolaşan karanlık bir peri masalı adeta.
Veiko Õunpuu’nun yönettiği, Estonya’nın aday filmi Aziz Tony’nin Günahı (Temptation of St Tony, 2009) ise, bir şirkette yönetici olan Tony’nin babasının ölümünden sonra sürüklendiği acılı varoluş krizini anlatıyor.


Belçika’nın 2011 Oscar adayı olan İllegal (Illegal, 2010) Olivier Masset-Depasse’ın ikinci kurmaca uzun filmi. Belçika, Lüksemburg ve Fransa ortak yapımı olan film, Rusya’dan kaçıp geldiği Belçika’da 14 yaşındaki oğluyla yeni bir hayat kurmaya çalışan ve burada illegal yollarla yaşayan Tania’nın hikâyesi üzerinden seyirciyi mültecilerin yaşadıkları zulümle yüzleştiriyor.
Ágnes Kocsis’nin Macaristan, Hollanda, Avusturya ve Fransa ortak yapımı olan Adrienne Pal’ı (Adrienn Pal, 2010) Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” bölümünden SinemaYazarları Federasyonu (FIPRESCI) Ödülü’nü kazandı.


Cannes’ın Belirli Bir Bakış Bölümü’nden Jüri Ödülü’yle dönen Ekim (Octubre, 2010) Daniel Vega Vidal ve Diego Vega Vidal kardeşlerin ilk filmi. Hüznü ve komediyi bir araya getiren Ekim tefecilik yapan, pusulası para, insanlarla olan ilişkileri de rakamlardan ibaret Clemente’nin yalnız ve bencil hayatının terk edilmiş bir bebeği bulmasıyla değişmesini anlatıyor.
Çinli yönetmen Wang Xiaoshuai’nin Cannes’da Altın Palmiye için yarışan filmi Chongqing’de Hüzün (Chongqing Blues, 2010) ise gizemli bir yas hikâyesi.



TÜRKİYE’Yİ İKİ FİLM TEMSİL EDECEK


Yarışmada Türkiye’yi iki film temsil ediyor. Seren Yüce’nin Venedik Film Festivali’nden “Geleceğin Aslanı” ödülüyle dönen ve yılın en iyi Türkiye filmlerinden biri sayılan Çoğunluk’u (2010), orta sınıf bir ailenin çocuğu olan Mertkan’ın hayatından bir kesit sunuyor. 

İlk gösterimini Locarno’da yapan, görüntü ve yardımcı erkek oyuncu dallarında Altın Portakal kazanan Saç (2010) ise, Tarlabaşı’nda perukçuluk yapan, ölümcül bir hastalığa yakalanmış, yapayalnız bir adamın hikâyesini anlatıyor. Tayfun Pirselimoğlu’nun Türkiye, Yunanistan ortak yapımı filmi, saçı hem erotik hem de kutsal bir imge olarak kullanıyor ve seyirciyi gerilimlerle dolu bir yolculuğa çıkarıyor. 


Ayrıntılı bilgi için: 



www.gezicifestival.org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder