27 Eylül 2011 Salı

Film Ekimi'nde Öne Çıkanlar ! ...










BİLET FİYATLARI 5 İLE 14 TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
Filmekimi biletleri, 1 Ekim Cumartesi saat 11.00’den itibaren; Biletix satış noktaları, biletix.com, Biletix çağrı merkezi ile Atlas, Beyoğlu, City’s ve G-Mall gişelerinden satışa sunulacak.
Filmekimi’nde hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00) 5 TL.
Haftaiçi 19.00 ve 21.30 seansları ile hafta sonu tüm seanslar tam 14, indirimli 8 TL.
Lale Kart sahipleri için indirimli ön satış günleri 28, 29 Eylül ve 30 Eylül.
Filmekimi gösterim saatleri, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30.


UYUYAN GÜZEL / SLEEPING BEAUTY
Yönetmen: Julia Leigh
Oyuncular: Emily Browning, Rachel Blake, Ewen Leslie, Peter Carroll


Julia Leigh'in kendi romanından uyarladığı ve Gözleri Tamamen Kapalı filminden çağrışımlar taşıyan bu ilk filmi cinsel bir kâbusu andırıyor. Filmin odağında, okul masraflarını karşılamak için tıbbi denek olmaktan arada bir fahişeli yapmaya kadar çeşitli işlere girip çıkan Lucy var. Adı marjinal çevrelerde duyulmaya başlayınca Lucy özel seks partilerine de davet edilmeye başlar. En özel numarası da uyutularak yaşlı erkeklerle baş başa kalmasıdır. Ama sonraları, uyurken vücuduna neler yapıldığını merak etmeye başlar. Cannes'da Altın Palmiye için yarışan Uyuyan Güzel, Jane Campion'ın sözleriyle "varoluşçu sinemanın çağdaş bir örneği –yürek yakan, korkutucu, şaşırtıcı ve güzel bir film".

TEHLİKELİ İLİŞKİ / A DANGEROUS METHOD
Yönetmen: David Cronenberg
Oyuncular: Viggo Mortensen, Keira Knightley, Michael Fassbender, Vincent Cassel, Sarah Gadon, André Hennicke

David Cronenberg'in merakla beklenen son filmini Christopher Hampton kendi oyunundan beyazperdeye uyarladı. Dünya prömiyeri Eylül ayında Venedik Film Festivali'nde yapılan Tehlikeli İlişki, psikolojinin iki büyük öncüsü Carl Jung ve Sigmund Freud arasındaki dostluğun nasıl bozulduğunu anlatıyor. 1904 yılındayız. Akli dengesi bozuk olan Sabina Spielrein adında bir Rus kadın, tedavi olması için Carl Jung'a teslim edilir. Burghölzli Akıl Hastanesi'nde, hocası Sigmund Freud ile birlikte çalışmakta olan Jung, bu hastasıyla yakınlaşmaya başlar. Ancak bu durum meşhur usta ile yükselmekte olan genç çırağının arasının açılmasına neden olacaktır.

BU BİR FİLM DEĞİL / IN FILM NIST
Yönetmenler: Jafar Panahi & Mojtaba Mirtahmasb

Bu Bir Film Değil, Cannes'daki prömiyerinde gösterilmek üzere bir kekin içine saklı bir USB bellekte İran'dan Fransa'ya kaçırıldı. İranlı usta Panahi'nin film yapması, "ulusal güvenliğe karşı işlenen suçlara" istinaden 20 yıl boyunca yasaklanmıştı. Bu yüzden yönetmen arkadaşı Mojtaba Mirtahmasb, Panahi'nin evinde geçirdiği bir günü filme aktardı. Filmde Panahi, üzerinde çalıştığı bir senaryoyu sahne sahne anlatıyor ve şu can alıcı soruyu soruyor: "Madem anlatılabiliyor, film yapmaya ne gerek var?" Kısacası, ne kadar üzücü, saçma ve inanılmaz olsa da, bu bir film değil, yönetmeni de Cafer Panahi değil. 5 Eylül'de İranlı yetkililer tarafından Mirtahmasb'ın da pasaportuna ve bilgisayarlarına el kondu ve böylece yönetmenin yurtdışına çıkışı kısıtlandı.

ERKEK FATMA / TOMBOY
Yönetmen: Céline Sciamma
Oyuncular: Zoe Hèran, Malonn Lèvanna, Jeanne Disson, Sophie Cattani, Mathieu Demy
Ödüller:2011 Berlin Teddy Jüri Ödülü
2011 San Francisco (Gay&Lesbian) İzleyici Ödülü
2011 Torino (Gay&Lesbian) En İyi Film

On yaşındaki Laure bir oğlan çocuğunu andırdığından anne-babası onun erkek kıyafetleri giymesine itiraz etmezler. Yeni taşındıkları mahallede şirin bir kız adını sorduğunda Laure bir an düşünüp, Mickaël der. Yalan söyleyerek edindiği arkadaşlarıyla hayatından memnun, altı yaşındaki kız kardeşini de oyununa alet eden Mickaël/Laure eninde sonunda baltayı taşa vuracaktır. Çocukların dünyasını ve mutlu güzel yaz günlerini fon edinen Erkek Fatma amatör çocuk oyuncuların olağanüstü performanslarıyla da dikkat çekiyor. Film, Berlin Film Festivali'nin Panorama ve Nesiller bölümlerinin açılışlarında gösterildi.

KEVİN HAKKINDA KONUŞMALIYIZ / WE NEED TO TALK ABOUT KEVIN
Yönetmen: Lynne Ramsay
Oyuncular: Tilda Swinton, John C. Reilly, Ezra Miller, Ashley Gerasimovich

Anne-babaların en çok korktukları nedir? Feci şeyler yapan bir evlat... Kevin, on altıncı yaş gününden birkaç gün önce affedilmez, kabul edilemez bir şey yapınca annesi Eva, oğlunu aslında hiç sevip sevmediğini, oğlunun eylemlerinden sorumlu tutulup tutulamayacağını kendine sormaya başlar. Yalnızca keder ve suçluluk değildir hissettiği; toplumun ona karşı tutumu da onu zorlar. Oscar adayları arasında adı geçen Tilda Swinton'ın, dünyası kararan bahtsız anne rolündeki performansı muhteşem! Lionel Shriver'ın Türkçeye de aynı adla kazandırılan romanından İskoç yönetmen Lynn Ramsay tarafından beyazperdeye uyarlanan bu psikolojik gerilimin müziklerini Radiohead'den Johnny Greenwood besteledi.


MARTHA MARCY MAY MARLENE
Yönetmen: Sean Durkin
Oyuncular: John Hawkes, Elizabeth Olsen, Hugh Dancy, Sarah Paulson, Brady Corbet
Ödüller:2011 Sundance En İyi Yönetmen: Dram

Bulaştığı tarikattan ve karizmatik tarikat liderinden kurtulmak için çabalarken hayatı alt üst olan Martha, pek sık görüşmediği ablası Lucy'den yardım ister. Yine de, aslında neler yaptığını ablasına açıkça söylemek istemez. Tatsız anıları canlandıkça eski tarikatının onu takip ettiği hissine kapılır, ancak bu yüzden de gerçeklikle bağını kaybetmeye başlar. Cannes'da Belirli Bir Bakış bölümünde gösterilen bu etkileyici psikolojik gerilim, kendi zihnine yeniden hâkim olabilmek için mücadele veren genç bir kadının değişimini izleyen benzersiz bir film.

SNOWTOWN
Yönetmen: Justin Kurzel
Oyuncular: Lucas Pittaway, Daniel Henshall, Louise Harris, Frank Cwertniak, Matthew Howard, Marcus Howard, Anthony Groves, Richard Green
Ödüller: 2011 Cannes FIPRESCI Mansiyon

İki erkek kardeşi ve annesiyle birlikte Avustralya'nın Adelaide kentinin kenar mahallelerinde yaşayan 16 yaşındaki Jamie, etrafını saran şiddet ve umutsuzluk girdabından kurtuluşu karizmatik John'da bulur. Kısa sürede güvenip sırtlarını dayayabilecekleri bir aile babası hissi veren bağnaz John'ın karanlık dünyası ne yazık ki ahlakçılık ve kötülükle doludur. John'la yakınlaştıkça Jamie'nin kuşkuları da büyür, ta ki babası gibi davranan John Bunting, yani Avustralya'nın en azılı seri katili onun dünyasını da tehdit edene kadar.

UMUT LİMANI / LE HAVRE
Yönetmen: Aki Kaurismäki
Oyuncular: André Wilms, Kati Outinen, Blondin Miguel, Laika, Jean-Pierre Darroussin
Ödüller:2011 Cannes FIPRESCI Ödülü (Yarışma)

Eski yazar ve tanınmış bohem Marcel Marx, kendini emekliye ayırmış, liman kenti Le Havre'da ayakkabı boyacılığı yaparak halka hizmet etmektedir. Edebi bir başyapıt yaratma hevesini geride bırakmış, en sevdiği bar, işi ve eşi Arletty ile mutlu mesut hayatını sürdürürken kader karşısına Afrika'dan, daha reşit bile olmamış bir kaçak göçmeni çıkartır. Eşi Arletty de hastalanıp yataklara düşünce Marcel, insanların duyarsızlığına karşı iyimserlik silahını kullanmaya yeltenir, fakat "Batı Devleti" tüm mekanizmalarıyla kaçak oğlanın peşindedir. Marcel'e düşen, ayakkabılarını parlatıp dişlerini göstermektir. Le Havre, Eylül ayında Finlandiya'nın 2012 Oscar adayı seçildi.

TİRANOZOR / TYRANNOSAUR
Yönetmen: Paddy Considine
Oyuncular: Peter Mullan, Olivia Colman, Eddie Marsan
Ödüller:2011 Sundance Dünya Sineması: En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü (P. Mullan & O. Colman
2011 Münih En İyi İlk Film

Bu film, karısının ölümüyle acılara boğulan, şiddet ve öfkeyle kendini yiyip bitiren Joseph'ın öyküsünü, insanın içini paralayan bir aşk öyküsünü anlatıyor. Acı, soğuk, karanlık dünyasından kurtulmak isteyen Joseph, umutsuzluk içinde debelenirken, dini bir yardım kuruluşunda çalışan Hannah ile tanışarak onun sayesinde pişmanlığını dile getirme fırsatı bulur. Hannah'nın dayakçı kocasına rağmen aralarındaki yakınlık artar, ama bu beraberlik ancak yıkım getirecektir. Tanınmış İskoç oyuncu Paddy Considine, bu ilk filminin hem senaristliğini hem de yönetmenliğini üstlendi.

BİSİKLETLİ ÇOCUK / LE GAMIN AU VÉLO
Yönetmenler: Jean-Pierre Dardenne & Luc Dardenne
Oyuncular: Cécile De France, Thomas Doret, Jérémie Renier, Fabrizio Rongione, Egon Di Mateo
Ödülleri:2011 Cannes Büyük Ödül

Dardenne kardeşlerin son filmi iyimser olduğu kadar gerçekçi bir masal gibi... Babası artık onu istemediğini söyleyince 11 yaşındaki Cyril, yetimhanede bir başına kalıverir. Öfkesi ve umutsuzluğu artınca tesadüfen tanıştığı mahalle kuaförü Samantha'dan koruyucu annesi olmasını ister. Banliyöde aile yaşamına alışmaya çalışırken, Cyril'in başı, genç bir torbacı yüzünden derde girer. Kötü arkadaşlar ve ilgisiz bir babayla büyümek Cyril'in hayatını rayına sokmasını zorlaştıracaktır. Screen dergisine göre çocukluk hakkında yapılmış en iyi filmlerden biri olan Bisikletli Çocuk, Cannes'da Büyük Ödülü Nuri Bilge Ceylan'ın filmi Bir Zamanlar Anadolu'da ile paylaştı.





SENİN İÇİN / RESTLESS
Yönetmen: Gus Van Sant
Oyuncular: Henry Hopper, Mia Wasikowska, Ryo Kase, Schuyler Fisk, Jane Adams


Amerikan bağımsız sinemasının usta isimlerinden Gus Van Sant'ın Milk'ten sonra çektiği son filmi Senin İçin ölümcül bir hastalığa yakalanan genç bir kız ile kendi kendinden kaçan genç bir adamın aşk öyküsünü konu ediyor. Bir cenazede karşılaşan Annabel ve Enoch, birbirlerinin yaşamlarında ortak noktalar bulurlar ve ilişkileri böyle ilerler. Alice Harikalar Diyarında ve The Kids Are All Right / İki Kadın Bir Erkek gibi yapımlardan seyircilerin yakından tanıdığı Mia Wasikowska ile usta oyuncu Dennis Hopper'ın oğlu Henry Hopper'ın başrolleri paylaştığı film dünya prömiyerini Cannes Film Festivali'nin Belirli Bir Bakış bölümünde yaptı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder