3 Ekim 2011 Pazartesi

Antalya Altın Portakal İçin Gün Sayıyor ! ...


Antalya Altın Portakal İçin Gün Sayıyor ! ...


Bu cumartesi (8 Ekim) başlayacak festival hazırlıklarında son noktaya gelindi. İşte Antalya’dan son gelişmeler…
Antalya+Festival+%c4%b0%c3%a7in+G%c3%bcn+Say%c4%b1yor!+

Bu sene 48. kez düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivaliiçin portakalın başkenti Antalya başlı başına giydiriliyor. Toplu taşıma araçları da dahil olmak üzere kentin dört bir tarafı festival görselleri ve afişlerle donatılırken, pek çok merkezi de Altın Portakal heykelleri ve Venüs kızları süslüyor.

Ayrıca film gösterimlerinin yapılacağı sinema salonları, festival mekanları da teknik altyapı olarak yenilendi. Galalar AKM Aspendos Salonu’nda düzenlenirken, gala söyleşileri içinse aynı salonun önünde kurulan portatif ‘söyleşi kafe’ hizmete girecek. Organizasyon komitesi engelli sinemaseverleri bu yıl da unutmadı. Önceki festivallerde yapılan düzenlemelere ek olarak rampalar ve engelli asansörleri arttırılarak, koşullar daha da iyi hale getirildi. Ayrıca ‘festival martısının’ başrolde olduğu kısa tanıtım filmi de geçtiğimiz günlerde yayınlandı.

Özel Gösterimler
Festival programının ilgi çeken bölümlerinden olan “Özel Gösterimler’de bu sene 6 farklı film sinemaseverlerle buluşacak. Sırp yönetmen Lazar Ristovski’nin katılımıyla gerçekleşecek “Ak Aslanlar - Whıte Lıons” filminin gösterimi ardından yönetmenle söyleşi ve atölye çalışması da gerçekleştirilecek. Bu bölüm kapsamında ayrıca Michel Hazanavicius’un yönetmenliğini üstlendiği, oldukça ‘ses’ getiren Artist (The Artist)filmi, Cary Fukunaga’nın son filmi Jane Eyre”, geçtiğimiz sezonun öne çıkan yerli yapımlarından 72. Koğuş, bir Caner Erzincan filmi olan Mar ve yönetmenliğini Cemal Yıldırım’ın üstlendiği Anahtar filmleri 9 Ekim’den itibaren Özdilek AVM’de gösterilecek.
Sinemada Kadın Panelleri
Bu yıl ki festival kadına verdiği önem ve festival programında sinemada kadın temasının tartışılacağı etkinliklerle ön plana çıkıyor. Tümü Akdeniz Üniversitesi Olbia A Salonu’nda gerçekleştirilecek panellerde Belgesel Sinema ve Kadın, 80’lerden Günümüze Sinemada Kadın Temsilleri, Beden Politikalarının Sinemadaki Yansımaları ve Sinemada Kadın Emeği başlıkları masaya yatırılacak. Sinema akademisyenlerinin ve alanında yetkin isimlerin katılacağı paneller 10,11,13 ve 14 Ekim tarihlerinde saat 14.00 itibariyle gerçekleştirilecek.
48. Portakal’da 3 Farklı Ödül Töreni
Ayrıca festivalde bu sene geleneksel Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin ve Altın Portakal'ların yanı sıra 12 Ekim’de 1979 – 80 yıllarında sahiplerine ulaştırılamayan  “Geç Gelen Ödüller” töreni düzenlenecek. Daha önce de ilan edildiği üzere 1979’da sansüre karşı tepki, 1980’de 12 Eylül askeri darbesi nedeniyle yapılamayan film yarışmaları bu sene yapılmış ve dönemin filmleri arasında yapılan değerlendirme sonucunda, Yavuz Özkan ‘ın yönettiği Demiryol ve bir Ömer Kavur filmi olan Yusuf İle Kenan filmleri 79 yılının “En iyi Film” ödülüne layık görülürken, 1980 yılının “En İyi Filmi” olarak Zeki Ökten’in Sürü adlı filmi seçilmişti. 79 – 80 yıllarının “Geç Gelen Ödüller”inin dağıtılacağı bu özel gecenin temasına uygun olarak Türk müziğinin iki önemli ve yıllanmış ismi Ali ve Aysun Kocatepe çifti minik bir konser ile sahne alacak.
Açılış gecesinde Onur Ödülleri Töreni’nin ardından Zuhal Olcay ve İngiliz asıllı Fransız sanatçı Jane Birkin aynı sahnede buluşurken, Ulusal ve Uluslararası Uzun Metraj, Ulusal Belgesel ve Kısa Film ödüllerinin dağıtılacağı Festival Kapanış ve Ödül Töreni gecesinde ise Yunan sanatçı Areti Ketime ve Selanik’te yaşayan Antalyalı sanatçımızı Dilek Koç beraber şarkılarını seslendirecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder